ÉRTESÜLJ ELSŐNEK AZ ÚJDONSÁGAINKRÓL! Görgess az oldal aljára és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess legújabb termékeinkről, videóinkról és érdekes tartalmainkról!

Blog

Milyen a jó hímzőkeret?

Antal Ágnes
2021.12.20 14:42
Milyen a jó hímzőkeret?

A hímzőkeret a hímzés elengedhetetlen kelléke. Ez tartja feszesen az anyagunkat és lehetővé teszi a kényelmes munkát. Van, aki a munka végeztével a hímzőkeretben hagyja a hímzést, és úgy teszi ki a falra, de van, aki átteszi másik keretbe a kész alkotást. 

MIRE FIGYELJÜK A HÍMZŐKERET KIVÁLASZTÁSAKOR?

Nagyon sokféle hímzőráma kapható már itthon is, legyen szó akár az alapanyagról (bambusz, fa, műanyag, rugalmas gumikeret), a formáról (kerek, ovális, négyzetes, háromszög alakú) vagy az árról. Pont emiatt a széles választék miatt fontos tudni, milyen is a jó hímzőkeret és mire kell odafigyelni a kiválasztásakor.

Nézzük sorjában, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt:

 • Alapanyag: A bambuszból készült kereteket már nagyon sok helyen meg lehet vásárolni és ár szempontjából a legolcsóbbak. Viszont - az én tapasztalatom alapján - ezek könnyen törnek és nem annyira tartósak, mint a fából készült testvéreik.
  A fa keretek között is megkülönböztetünk puha fából készült rámákat, illetve közepesen kemény fából készülteket. Küllemre hasonlóak, viszont a közepesen kemény fából készült keret masszívabb és szerintem jobb vele dolgozni.
  A műanyag keret ízlés kérdése, valakinek tetszik, valakinek nem. :) 
  A rugalmas, ún. flexi keretek esztétikusak, szépen mutatnak a falon. Én nem javaslom, hogy rugalmas keretben hímezzünk, mert csak a vastagabb anyagokat lehet szépen kifeszíteni vele. Viszont ha elkészültünk a hímzéssel, utána át lehet tenni rugalmas keretbe és kiakasztani a falra. 

 • Csavar: Nagyon fontos eleme a keretnek! Az igazán jó keret csavarja masszív, könnyen működik és jól meg lehet szorítani vele a rámát. Továbbá a csavart tartó fém lemezek vastagsága is fontos (amivel a csavar a kerethez van rögzítve). Ha túl vékonyak ezek a fém lemezek, akkor könnyen elhajolhatnak és a keret használhatatlanná válik. 

  Léteznek csavar nélküli hímzőkeretek is, melyek inkább arra szolgálnak, hogy a már kész alkotást abban tegyük ki a falra. Hímzéshez én nem ajánlanám őket, mert nem lehet a textilt megfelelően beleszorítani, viszont, mivel nincs rajtuk csavar, esztétikusabban mutatnak a falon.
   
 • Forma: A klasszikus hímzőráma formája kerek és ezzel a legkönnyebb dolgozni. A többi forma akkor lehet érdekes, ha a mintánkat úgy tervezzük meg, hogy ahhoz illeszkedjen, mert négyzetes, ovális vagy esetleg háromszög alakú keretben szeretnénk a falra kitenni. 

 • Méret: A hímzőkeretek igen változatos méretben kaphatóak. A megfelelő méret kiválasztása mindig a mintánktól függ, célszerű akkora keretet választani, amibe belefér a teljes mintánk. Aki még csak most kezd el ismerkedni a hímzéssel, annak első sorban kisebb vagy esetleg közepes méretű kereteket (15, 5 cm vagy 18,5 cm) érdemes beszerezni. A nagyobb méretű keretekkel meg kell tanulni bánni, kicsit nehezebb rajtuk a hímzés, illetve méretük miatt javasolt már hímzőállvány használata. 

Ha kiválasztottuk a keretünket, akkor mindenképp ellenőrizzük le az alábbiakat:

 • a keret ép, nincsen rajta semmi sérülés, esetleg szálkásodás (a szálkába könnyen beleakadhat az anyagunkba és szálhúzódást okozhat)
 • nincsen rajta semmi szennyeződés, sem a kereten, sem pedig a csavaron (néha olajozzák, ami foltot hagyhat a hímzővásznon)
 • a csavar megfelelően működik, erősen meg lehet vele húzni a rámát

Ha ezen szempontok alapján megfelelőnek találjuk a keretet, akkor kezdődhet vele a munka.


MILYEN A JÓ HÍMZŐKERET?

Az én véleményem szerint a legjobb hímzőkeret: közepesen kemény fából készült, a csavarja és a csavart tartó lemezek erősek, a fa maga pedig szépen csiszolt és lakkozott. Ezeket a szempontokat figyelembe véve esett a választásom a német KLASS & GESSMANN márka kereteire, melyekkel én már évek óta dolgozom.

A Klass & Gessmann márka 1877 óta gyárt kiváló minőségű hímzőkereteket, melyek egyszerre gyönyörűek és rendkívül tartósak. A keretek bükkfából készülnek, finomra csiszoltak, külsejük pedig lakozott, melynek köszönhetően a szövet nem akad bele a fába, így sértetlen marad a hímzés során is. A felül található erős sárgaréz csavar nincsen olajjal kezelve, így biztosan nem kerül szennyeződés az anyagunkra.

  

A csavar különlegessége továbbá, hogy található rajta egy kis "vágás", melybe lapos csavarhúzót helyezve valóban olyan szorosra lehet húzni a keretet, amilyenre szeretnénk. Ez a funkció csak nagyon kevés keretnél található meg, pedig igen hasznos, mert a feszes textil a szép hímzés egyik kulcseleme. 
A K&G keret további előnye, hogy a bükkfa szépen festhető, így aki szeretné színessé varázsolni a rámáját, az akrilfesték vagy pác segítségével könnyen megteheti :) 

A webshopomban Klass & Gessmann csavaros kereteket 10,5  - 27,5 cm-es méretben találhatóak meg.