ÉRTESÜLJ ELSŐNEK AZ ÚJDONSÁGAINKRÓL! Görgess az oldal aljára és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess legújabb termékeinkről, videóinkról és érdekes tartalmainkról!

Blog

INSPIRÁCIÓ

Számomra az igazi "szerelem-hímzéseknek" történetük van, nemcsak öltések sokaságát rejtik magukban, hanem mesélnek is. Mesélnek Nekem és mesélnek azoknak is, akik kapják őket. Ennek a hímzésemnek is története van, mely egy csodás, antik lakkdobozzal kezdődött, amit jó pár évvel ezelőtt kaptam Édesapámtól.
Az 1800-as években készült dobozka mintája gyönyörűen kidolgozott, két madár látható rajta, akik egy virágzó faágon ülnek. Amikor elhatároztam, hogy Édesapámnak  készítek egy hímzést ajándékba, azonnal tudtam, hogy ezeket a madarakat szeretném megörökíteni, mert így a Tőle kapott doboz Nálam, a Tőlem kapott hímzés pedig Nála lesz, a mintájuk és a történetük által pedig összekapcsolódnak örökre.

AZ ANYAG BEAVATÁSA

Mielőtt belekezdenénk a hímzésbe, érdemes végiggondolni, hogy a hímzés befejeztével ki szeretnénk-e mosni a kész alkotásunkat vagy sem. Ha igen, akkor az anyagot minden esetben célszerű beavatni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket a mosás után.

MIT IS JELENT AZ ANYAG BEAVATÁSA ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉG?

A beavatásra először is azért van szükség, mert a természetes alapanyagú textílek, mint például a hímzéshez gyakran használt 100% pamutvászon, az első mosást követően össze fognak menni, vagyis a szálak rendeződnek, az anyag pedig beáll a végleges méretére.
A textílünk fajtájától és minőségétől, valamint a víz hőfokától is függ a zsugorodás mértéke.  Alapvetően a  pamutvásznak gyári ajánlás szerint 30 °C-on moshatóak, de a gyakorlat szerencsére az, hogy akár a 60-70-90 fokos mosást is bírják. Viszont azt fontos elmondani, hogy minél melegebb vízben történik az első mosás, a méretvesztés mértéke annál nagyobb lehet. 

A legkisebb művészeknek terveztem ezeket a kedves, könnyen kihímezhető macikat, de természetesen bárki elkészítheti őket. :) Mindössze 5 öltéstípust tartalmaznak, melyek a HÍMZÉS ALAPJAI videóim 1. részéből el is sajátíthatóak. A hímzőminta ingyenesen letölthető, írásos útmutatót is tartalmaz, mely segít eligazodni, hogy az egyes részeket, milyen öltésekkel, hány szállal és mely színekkel érdemes kihímezni. Természetesen az útmutatótól el lehet térni, ha valaki más színeket vagy öltéseket szeretne használni. 

A két hímzőmintát innen tudjátok letölteni:

KISLÁNY JEGESMEDVE HÍMZŐMINTA
KISFIÚ BARNAMEDVE HÍMZŐMINTA

Az alábbi leírásban a kislány macin mutatom be a hímzés mentetét, de ugyanezek a lépések érvényes a kisfiú macira is, mert az öltések ugyanazok, csak a fonalak színében van eltérés. 

 

A hímzőkeret a hímzés elengedhetetlen kelléke. Ez tartja feszesen az anyagunkat és lehetővé teszi a kényelmes munkát. Van, aki a munka végeztével a hímzőkeretben hagyja a hímzést, és úgy teszi ki a falra, de van, aki átteszi másik keretbe a kész alkotást. 

MIRE FIGYELJÜK A HÍMZŐKERET KIVÁLASZTÁSAKOR?

Nagyon sokféle hímzőráma kapható már itthon is, legyen szó akár az alapanyagról (bambusz, fa, műanyag, rugalmas gumikeret), a formáról (kerek, ovális, négyzetes, háromszög alakú) vagy az árról. Pont emiatt a széles választék miatt fontos tudni, milyen is a jó hímzőkeret és mire kell odafigyelni a kiválasztásakor.

Nézzük sorjában, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt:

 • Alapanyag: A bambuszból készült kereteket már nagyon sok helyen meg lehet vásárolni és ár szempontjából a legolcsóbbak. Viszont - az én tapasztalatom alapján - ezek könnyen törnek és nem annyira tartósak, mint a fából készült testvéreik.
  A fa keretek között is megkülönböztetünk puha fából készült rámákat, illetve közepesen kemény fából készülteket. Küllemre hasonlóak, viszont a közepesen kemény fából készült keret masszívabb és szerintem jobb vele dolgozni.
  A műanyag keret ízlés kérdése, valakinek tetszik, valakinek nem. :) 
  A rugalmas, ún. flexi keretek esztétikusak, szépen mutatnak a falon. Én nem javaslom, hogy rugalmas keretben hímezzünk, mert csak a vastagabb anyagokat lehet szépen kifeszíteni vele. Viszont ha elkészültünk a hímzéssel, utána át lehet tenni rugalmas keretbe és kiakasztani a falra. 

 • Csavar: Nagyon fontos eleme a keretnek! Az igazán jó keret csavarja masszív, könnyen működik és jól meg lehet szorítani vele a rámát. Továbbá a csavart tartó fém lemezek vastagsága is fontos (amivel a csavar a kerethez van rögzítve). Ha túl vékonyak ezek a fém lemezek, akkor könnyen elhajolhatnak és a keret használhatatlanná válik. 

  Léteznek csavar nélküli hímzőkeretek is, melyek inkább arra szolgálnak, hogy a már kész alkotást abban tegyük ki a falra. Hímzéshez én nem ajánlanám őket, mert nem lehet a textilt megfelelően beleszorítani, viszont, mivel nincs rajtuk csavar, esztétikusabban mutatnak a falon.
   
 • Forma: A klasszikus hímzőráma formája kerek és ezzel a legkönnyebb dolgozni. A többi forma akkor lehet érdekes, ha a mintánkat úgy tervezzük meg, hogy ahhoz illeszkedjen, mert négyzetes, ovális vagy esetleg háromszög alakú keretben szeretnénk a falra kitenni. 

 • Méret: A hímzőkeretek igen változatos méretben kaphatóak. A megfelelő méret kiválasztása mindig a mintánktól függ, célszerű akkora keretet választani, amibe belefér a teljes mintánk. Aki még csak most kezd el ismerkedni a hímzéssel, annak első sorban kisebb vagy esetleg közepes méretű kereteket (15, 5 cm vagy 18,5 cm) érdemes beszerezni. A nagyobb méretű keretekkel meg kell tanulni bánni, kicsit nehezebb rajtuk a hímzés, illetve méretük miatt javasolt már hímzőállvány használata. 

Az osztott hímzőfonál hazánkban kevésbé ismert, hiszen nagyon sokáig csak az ún. szimpla, 2 szálból sodort  hímzőfonalakat lehetett a boltokban kapni. Mára viszont már bővült a választék és itthon is elérhetőek lettek a Mouliné (osztott) hímzőfonalak, mely sokrétű hímzést tesznek lehetővé. A 6 szálra osztható fonalat igen változatosan lehet használni, hiszen 1-2-3-4-5 vagy 6 szállal is lehet külön-külön dolgozni. 

Személy szerint sok márkát kipróbáltam, mire megtaláltam azt a hímzőfonalat, amely mellett végleg elköteleztem magam, ez pedig a DMC Mouliné osztott hímzőfonala. Ezek a fonalak duplán mercerizált egyiptomi pamutból készülnek, gyönyörű fényűek és a legkeresettebb hímzőfonalak a világon. Prémium minőségűek (melyet persze az ára is tükröz), de aki komolyan szeretne foglalkozni a hímzéssel, annak ezt a márkát tudom jó szívvel ajánlani.

Két nagyon fontos különbséget tapasztaltam a többi márkához képest:

1. A DMC fonala nemcsak gyönyörű fényű, de selymes tapintású is, melynek akkor látom igazi hasznát, amikor szedem szét a szálakat. Mivel ritkán dolgozom 6 szállal, ezért nagyon fontos a számomra, hogy a szálak szétválasztásakor azok ne gabalyodjanak össze. A DMC fonál selymessége végett sokkal könnyebb a szálakat szétválasztani és ez egy óriási különbség a többi, általam kipróbált márkával szemben.

2. Egyszerűen csodálatos a színpalettája. Több, mint 500 árnyalata elérhető a DMC Mouliné fonalaknak, sőt külön kapható színkártya is, mely a teljes színválasztékot tartalmazza. Én magam is beszereztem egyet és a munkám során gyakran forgatom is. A csodás színekben pompázó DMC hímzőfonalak ráadásul 100%-ban színtartóak és színhűek, 60 fokban moshatóak.

Amellett, hogy könnyen és gyönyörűen lehet velük dolgozni, ez a két nagy előny volt az, amiért úgy döntöttem, hogy a DMC Mouliné fonalakat fogom kínálni Nektek a webshopomban. 


A hímzés elengedhetetlen kelléke a jó hímzőolló. A megfelelő minőségű vágóeszköz kiválasztása éppen olyan fontos, mint a fonál vagy a tű. A jó hímzőollók nem olcsóak, de ha helyesen használjuk őket, akkor sok-sok éven át hű társaink lehetnek.

De mihez is használjuk az ollót a munka során?

  1. A hímzőfonal elvágásához
  2. A bontáshoz
  3. Az elkészült munka eldolgozásánál

Ahhoz, hogy a munkánkhoz megfelelő ollót válasszunk, az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

 • az ollónak élesnek kell lennie, hogy a hímzőfonalat szépen elvágja, ne pedig "tépje"
 • a hímzőollónak mindeképp hegyesnek kell lennie, ez különösen fontos a hímzés visszabontásakor
 • az ollónak kézre kell "állnia", hogy könnyen tudjunk vele dolgozi

Manapság már sokféle hímzőollót lehet kapni, külkönböző méretben, színben, mintával és designal. A webshopom választékában 5 féle olló közül lehet választani, én mindegyiket nagyon szeretem használni.