ÉRTESÜLJ ELSŐNEK AZ ÚJDONSÁGAINKRÓL! Görgess az oldal aljára és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess legújabb termékeinkről, videóinkról és érdekes tartalmainkról!

Blog

Az anyag beavatása

2022.06.24 14:30
Az anyag beavatása

AZ ANYAG BEAVATÁSA

Mielőtt belekezdenénk a hímzésbe, érdemes végiggondolni, hogy a hímzés befejeztével ki szeretnénk-e mosni a kész alkotásunkat vagy sem. Ha igen, akkor az anyagot minden esetben célszerű beavatni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket a mosás után.

MIT IS JELENT AZ ANYAG BEAVATÁSA ÉS MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉG?

A beavatásra először is azért van szükség, mert a természetes alapanyagú textílek, mint például a hímzéshez gyakran használt 100% pamutvászon, az első mosást követően össze fognak menni, vagyis a szálak rendeződnek, az anyag pedig beáll a végleges méretére.
A textílünk fajtájától és minőségétől, valamint a víz hőfokától is függ a zsugorodás mértéke.  Alapvetően a  pamutvásznak gyári ajánlás szerint 30 °C-on moshatóak, de a gyakorlat szerencsére az, hogy akár a 60-70-90 fokos mosást is bírják. Viszont azt fontos elmondani, hogy minél melegebb vízben történik az első mosás, a méretvesztés mértéke annál nagyobb lehet. 

Egy átlagos minőségű, 100% pamutvászon esetében 40-50 °C-os mosás az anyag mindkét irányában akár 7-10%-os zsugorodást is okozhat, magasabb minőségű anyag esetében ez a zsugorodás mindössze 2-5%-ra tehetőA kevert szálas textileknél egy 40-50 °C-os mosás 1-2 cm-es méretváltozást eredményez csak, míg a 100% műszál tartalmú anyagok nem mennek össze az első mosás alkalmával sem, így azokat nem kell avatni.

HOGYAN VÉGEZZÜK EL AZ ANYAG BEAVATÁSÁT?

Érdemes tiszta (mosószer nélküli), kb. 40-50 °C-os vizet engedni egy lavórba és abba beáztatni az anyagot. Ha több anyagot is avatunk, akkor színek szerint elkülönítve mossuk őket, elkerülve azt, hogy összefogják egymást. Ha az anyagunk színe sima vízben elkezd kioldódni, akkor a vízbe tegyünk ecetet vagy sót, mert ezek színfogóak. 

Addig hagyjuk a lavórba ázni a textílünket, amíg a víz ki nem hűl teljesenAz áztatást követően bő vízben öblítsük ki az anyagot, majd centrifugázzuk ki a mosógépben (600-800 fordulaton). Miután megszáradt az anyag, vasaljuk meg egy kicsit és indulhat is a munka. 

MIÉRT SZERETJÜK A KONA COTTON 100% PAMUTVÁSZNAKAT?

A kedvenc anyagaink prémium minőséget képviselnek, színtartóak és méretvesztésük igen csekély. A szálak szépen rendezettek, így általában elég nekik, ha gőzőlős vasalóval, magas hőfokon megvasaljuk őket. A webshopban kapható anyagainkat mindig szépen felszabva, átgőzőlve és megvasalva küldjük ki minden vásárlónknak, hogy ezzel is időt takarítsunk meg Nektek :)

    

Jó munkát kívánok!
Antal Ágnes