ÉRTESÜLJ ELSŐNEK AZ ÚJDONSÁGAINKRÓL! Görgess az oldal aljára és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess legújabb termékeinkről, videóinkról és érdekes tartalmainkról!

Blog

Macis hímzőminta gyerekeknek

Antal Ágnes
2022.01.14 17:04
Macis hímzőminta gyerekeknek

A legkisebb művészeknek terveztem ezeket a kedves, könnyen kihímezhető macikat, de természetesen bárki elkészítheti őket. :) Mindössze 5 öltéstípust tartalmaznak, melyek a HÍMZÉS ALAPJAI videóim 1. részéből el is sajátíthatóak. A hímzőminta ingyenesen letölthető, írásos útmutatót is tartalmaz, mely segít eligazodni, hogy az egyes részeket, milyen öltésekkel, hány szállal és mely színekkel érdemes kihímezni. Természetesen az útmutatótól el lehet térni, ha valaki más színeket vagy öltéseket szeretne használni. 

A két hímzőmintát innen tudjátok letölteni:

KISLÁNY JEGESMEDVE HÍMZŐMINTA
KISFIÚ BARNAMEDVE HÍMZŐMINTA

Az alábbi leírásban a kislány macin mutatom be a hímzés mentetét, de ugyanezek a lépések érvényes a kisfiú macira is, mert az öltések ugyanazok, csak a fonalak színében van eltérés. 

 

1. LÉPÉS: SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK A KISLÁNY MACIHOZ

- NAGY HÍMZŐKÉSZLET, mely tartalmazza az 15,5 cm-es keretet, a tűkészletet, a hímzőollót, és a szükséges fonalak egy részét
- ANYAG: Én a "TAVASZI VIRÁGZÁS" anyagcsomagból a cseresznyevirág színű textilre hímeztem a macimat. 20*20 cm-es méretben megfelelő az anyag.
- "ÉDES ÉLET" és "MONOKRÓM" DMC Mouliné fonálcsomagok, melyek tartalmazzák a szükséges színeket
- INDIGÓ PAPÍR vagy PILOT HŐRE ILLANÓ TOLL a hímzőminta textilre való átmásolásához2. LÉPÉS: A HÍMZŐMINTA ÁTMÁSOLÁSA

A minta átmásolásához én két eszközt ajánlanék. A sima indigó papírt remekül lehet használni színes anyagon, viszont arra figyelni kell, hogy az indigó nyoma nem jön ki az anyagból, tehát a vonalat a hímzéssel pontosan el kell fedni. Ha ezt az eszközt választjuk, akkor az anyagra rá kell fektetni az indigó papírt (a minta nélküli felével lefelé), majd az indigóra ráhelyezni a kinyomtatott mintát és helyes ceruzával, vagy golyóstollal átrajzolni. Amikor ez készen van, akkor levehetjük az indigót és az anyagon ott lesznek a vonalak.
A másik technika, hogy a kinyomtatott mintára ráfektetjük az anyagot, és mivel az anyag átlátszik, a hőre illanó tollal szépen átrajzoljuk a vonalakat. Én a rózsaszín anyagnál ezt a technikát használtam, a barna anyagnál viszont az indigó papír használatát javaslom. A minta átvitele után el is kezdhetjük a hímzést.
Érdemes tűkészlettel dolgozni, mert a 2-3 szálas hímzés más méretű tűt igényel, mint a 6 szálas hímzés. Az előbbihez válasszatok kisebb méretű, kisebb szemű tűt, az utóbbihoz pedig a legnagyobb, 1-es méretű tűt érdemes használni.
3. LÉPÉS: A MACI KIHÍMZÉSE

A hímzésünket a maci testének körvonalával kezdjük, melyhez én száröltést használtam. A legkisebbek a maci körvonalát nyugodtan készíthetik tűzőöltéssel, mert annak egyszerűbb a kivitelezése. 
Ha a maci körvonala megvan, akkor következhet a maci orra és szeme fekete fonállal, majd pedig a pofijának kitöltése laposöltéssel. Ha a pofi megvan, az is megkapja a körvonalát száröltéssel vagy tűzőöltéssel, majd a pofijára ráhímezzük a száját. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a maci orcája és a füle belsejének elkészítése. Ilyenkor már nagyon aranyosan fest a kis macink. :)
A "szivárvány-pocak" kihímzése során gyakoroljuk egy kicsit a már megismert öltéseket, de ha valaki egyszerűbb megoldást szeretne, nyugodtan választhat egy féle öltéstípust (pl. tűzőöltés vagy láncöltés), mert úgy is csodás lesz a végeredmény. Az útmutatóban megtaláljátok az általam javasolt és használt öltéstípusokat. Figyeljetek arra, hogy itt a legnagyobb méretű és szemű, 1-es tűt használjátok a készletből, mert csak ebbe a méretbe tudjátok kényelmesen befűzni a 6 szálas fonalat.
4. LÉPÉS: A MÉHECSKE HÍMZÉSE

Ha megvagyunk a macinkkal, akkor jöhetnek a méhecskék. Először a méhecske testét kell kihímezni, majd a sárga "csíkokat", végül pedig a fehér szárnyai, a szárnyak erezete és a csápok következnek. Mind a három méhecskénél így járjunk el.5. LÉPÉS: A MACI SZŐRÉNEK ÉS MASNIJÁNAK KIHÍMZÉSE

Az apró szőrszálakat egyszerű egyenes öltéssekkel érdemes kihímezni. Én a mintára berajzoltam annyit, amennyit jónak láttam, de természetesen több vagy kevesebb szőrszálat is lehet hímezni a macira. A kislány maci "hajába" tegyünk egy bájos masnit, ettől lesz igazán csajos a végeredmény. :) Természetesen ezt a fiú verziónál elhagyjuk. 6. LÉPÉS: A HÍMZÉS BEFEJEZÉSE

Amikor teljesen elkészültünk a hímzéssel, akkor szépen feszítsük meg az anyagunkat és húzzunk rá a keretre, hogy szép feszes legyen a hímzésünk. Majd hátul dolgozzuk el az anyagunkat. Én ezt most úgy tettem meg, hogy körbe levágtam a felesleges csücsköket, így kb 2,5-3 cm-es anyagom maradt meg a keretből kilógva. Megfordítottam a keretemet és hátul fonállal összehúztam az anyagomat. Ha ez megvan, mehet is a falra az alkotásunk :)
A KISFIÚ MACINÁL ugyanígy járjatok el, azzal a kivétellel, hogy a masni helyett érdemes francia csomókkal köré tenni egy kis díszítést. 

A kisfiú maci hímzéséhez javasolt eszközeim:
 - 15,5 CM-es K&G FA HÍMZŐKERET
 - "LOMBOS ERDŐ" pamutvászon színcsomagból én a búza színt használtam. 20*20 cm-es anyagméret elegendő.
 - TŰKÉSZLET, hogy tudjuk a fonalak szálmennyiségéhez igazítani a tűméretet
 - "ÉDES ÉLET", "JÉGVILÁG" és "MONOKRÓM" DMC MOULINÉ fonálcsomagok, melyek tartalmazzák a szükséges színeket
 - INDIGÓ PAPÍR a hímzőminta textilre való átmásolásához


Mindenkinek nagyon jó alkotást kívánok,
Ági