ÉRTESÜLJ ELSŐNEK AZ ÚJDONSÁGAINKRÓL! Görgess az oldal aljára és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess legújabb termékeinkről, videóinkról és érdekes tartalmainkról!

Blog

A mejiro madaraim története

2023.02.09 10:07
A mejiro madaraim története

INSPIRÁCIÓ

Számomra az igazi "szerelem-hímzéseknek" történetük van, nemcsak öltések sokaságát rejtik magukban, hanem mesélnek is. Mesélnek Nekem és mesélnek azoknak is, akik kapják őket. Ennek a hímzésemnek is története van, mely egy csodás, antik lakkdobozzal kezdődött, amit jó pár évvel ezelőtt kaptam Édesapámtól.
Az 1800-as években készült dobozka mintája gyönyörűen kidolgozott, két madár látható rajta, akik egy virágzó faágon ülnek. Amikor elhatároztam, hogy Édesapámnak  készítek egy hímzést ajándékba, azonnal tudtam, hogy ezeket a madarakat szeretném megörökíteni, mert így a Tőle kapott doboz Nálam, a Tőlem kapott hímzés pedig Nála lesz, a mintájuk és a történetük által pedig összekapcsolódnak örökre.

KÉPZELET VAGY VALÓSÁG?

Az ötlet kidolgozása után következett egy kis kutatómunka: milyen madarak szerepelhetnek a dobozon? Több  próbálkozásom is zsákutcába vezetett, de végül egy japán nyelvtanár hölgy segített megtalálni, milyen madarak is lehetnek az alkotáson. Két-három lehetőség is felmerült, így teljes bizonyosággal nem lehetett eldönteni, kik is valójában a mi kis szereplőink. Egy ponton döntenem kellett: vagy lemásolom a dobozon szereplő madarak formáját és kitalálok nekik egy színvilágot, vagy pedig a legvalószínűbbnek tűnő WHITE-EYE (japán nevén MEJIRO) madarak kerülnek a hímzésemre. Mivel nagyon megtetszett a fehér-szemű madárkák zöldes-sárgás tollazata, úgy döntöttem, hogy a madarak tekintetében a valóságot követem, viszont a virágok és levelek formáját a dobozon lévő minta alapján készítem el, színűkben pedig a zöld aranyba hajló árnyalatai fognak visszaköszönni. AZ ELŐKÉSZÜLETEK

A mintámat először kézzel megrajzoltam egy papírra, majd jött a következő dilemma: hogyan vigyem fel a mintát a tüll anyagra? Sem az indigó, sem a hőre illanó toll nem látszódik a tüll anyagon, így végül a VARÁZSPAPÍROMAT hívtam segítségül. A tervemet méretarányosan rányomtattam a varázspapírra majd a papír rákerült az anyagomra.A HÍMZÉS FOLYAMATA

A képet teljes egészében 1 szálas hímzéssel szerettem volna elkészíteni, olyan igazi tűfestéses módra :) Kiválogattam az első rétegekhez szükséges színeket, de mielőtt belevágtam volna a nagy munkába, a faágak és a madarak körvonalát kihímeztem, így rögzítve a varázspapírt a tüll anyagomra. Majd következett az első rétegek felvitele, mind a madarak, mind pedig a virágok, levelek és faágak tekintetében. Ez  a folyamat 18 órát vett igénybe, a hímzés pedig kb. 30 színárnyalatot foglalt magába. 

 

FÉLEK LEMOSNI A VARÁZSPAPÍRT!

Bevallom, nem szeretem sokáig fent hagyni a varázspapírt az anyagomon, így amint lehet, igyekszem megszabadulni Tőle :). Nos, 18 óra munka után kicsit izgultam, hogy az egész hímzésemet víz alá kell raknom, mivel csak így tudom lemosni róla a papírt. Mély levegőt vettem és hajrá! Szerencsére a papír szépen lejött, a hímzésemnek pedig nem lett semmi baja.
(Videót tettem fel a Varázspapír lemosásáról a MODERN HÍMZÉS Facebook csoportomba, megtekinthető ITT)

A TÜLL ANYAG KIHÍVÁSAI

Imádom a tüll áttetszőségét, így kétség sem fért hozzá, hogy a madaraimhoz ezt az anyagot fogom használni. Így valóban olyan lesz az alkotásom, mintha a levegőben lennének a kis madárkáim. Korábban is dolgoztam már tüll anyagra, vagyis inkább kísérleteztem vele. Mivel áttetsző, nem lehet csak úgy hímezgetni rajta, ugyanis ha hátul átvezetjük a fonalat két motívum között, az látszani fog. Továbbá nem szabad túlhúzni a fonalat, hiszen az anyag vékony kis szálai könnyen elszakadhatnak. Arra is figyelni kell, hogy a hímzésünk szélénél ne legyen csomónk, vagy ne ott varrjuk el a fonalunkat, mert az szintén látszani fog előröl. A varázspapír eltávolítása után én is szembesültem 1-2 kilógó kis szálacskával, amiket a munka folytatásával szerencsére el tudtam tűntetni. 


A HÍMZÉS BEFEJEZÉSE

A tűfestés nálam azt jelenti, hogy rétegről-rétegre viszem fel a színeket, így a hímzésem megfelelő tömörséget kap és szépen kiemelkedik majd az anyagból. Ezen a képen láthatjátok a különbséget az első réteges megvalósítás és a már kidolgozott, több réteges tűfestés között (közelebbi madárkát nézzétek). A színárnyalatok tovább bővűltek 15-20 színnel. A szükséges rétegek felvitele, valamint a részletek kidolgozása további 18 órát vett igénybe, így a tervezéssel együtt összesen 42 órát vett igénybe a hímzés elkészítése.

MEGÉRTE ENNYI MUNKÁT BELETENNI?

IGEN! Ezeket a munkákat szeretem csak igazán! Benne van a lelkesedésem, a kitartásom és a végeredményen látszik a sok-sok szeretet is. <3 (Na jó, mindezek mellett rengeteg tűszúrás, káromkodás és "Én ezt feladom!" is volt ám!) 
A hímzés nem egy gyors folyamat, időt kell rá szánni. 42 óra soknak tűnik, de ha vigyázunk az alkotásunkra, akkor örök darab marad, amit nem csak mi, hanem a későbbi generációk is láthatnak majd. Amikor az ismeretlen művész elkészítette ezt a madárkás lakkdobozt, biztos nem gondolta, hogy egyszer majd hímzésre kerül az általa megálmodott minta. 

 
ESZKÖZÖK, MELYEK A SEGÍTSÉGEMRE VOLTAK

A végére pedig egy itt egy kis útmutató azokról a hímzőkellékekről, melyeket használtam.


* tüll anyag
* DMC osztott hímzőfonalak
* KLASS&GESSMANN csavaros kerettel dolgoztam, majd a hímzést áttettem RUGALMAS keretbe
* Bohin tűkészlet, az 1 szálas hímzés miatt 9-es és 10-es kis méretű tűket használtam
* Fa fonáltárolók, mindig ezeket használom 1-1 munka során, mert így külön tudom tárolni a használatban lévő fonalaimat, tűimet, nem keverednek össze
* A szuper BOHIN kisollóm! A vékony és pici pengéivel nagyon pontosan lehet vágni és a visszabontásnál is nagy segítség
* Varázspapír a minta felviteléhez
* Nurge hímzőállvány

Kérdés esetén keressetek nyugodtan.

További szép napot és jó hímzést kívánok Nektek,
Ági 


#modernhímzés #tűfestés #hímzés #hímzőkellékek #madárhímzés #antalagneshímzés #antalagnesembroidery