ÉRTESÜLJ ELSŐNEK AZ ÚJDONSÁGAINKRÓL! Görgess az oldal aljára és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess legújabb termékeinkről, videóinkról és érdekes tartalmainkról!

Blog

Hogyan válasszak hímzőollót?

Antal Ágnes
2021.09.13 21:20
Hogyan válasszak hímzőollót?

A hímzés elengedhetetlen kelléke a jó hímzőolló. A megfelelő minőségű vágóeszköz kiválasztása éppen olyan fontos, mint a fonál vagy a tű. A jó hímzőollók nem olcsóak, de ha helyesen használjuk őket, akkor sok-sok éven át hű társaink lehetnek.

De mihez is használjuk az ollót a munka során?

    1. A hímzőfonal elvágásához
    2. A bontáshoz
    3. Az elkészült munka eldolgozásánál

Ahhoz, hogy a munkánkhoz megfelelő ollót válasszunk, az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • az ollónak élesnek kell lennie, hogy a hímzőfonalat szépen elvágja, ne pedig "tépje"
  • a hímzőollónak mindeképp hegyesnek kell lennie, ez különösen fontos a hímzés visszabontásakor
  • az ollónak kézre kell "állnia", hogy könnyen tudjunk vele dolgozi

Manapság már sokféle hímzőollót lehet kapni, külkönböző méretben, színben, mintával és designal. A webshopom választékában 5 féle olló közül lehet választani, én mindegyiket nagyon szeretem használni.

Ezen a képen láthatjátok az ollók közötti méretkülönbséget:




A legkisebb, 7 cm-es hímzőollót én csak "szuperollónak" hívom, mert ez a kis csoda rendkívül hegyes, így könnyen vissza lehet vele bontani a hímzést. Én a 9 cm-es ollókat találom a legkényelmesebbnek, ezért ebből van a legnagyobb választék. Az ezüst színű ollót a BOHIN francia cég gyártja, aki szerintem a hímzőkellékek legjobbja tű és olló tekintetében. Ez a szív alakú ollójuk rozsdamentes acélból készül, nagyon éles és a hegye is nagyon jó. A DMC márka több ollóját is kipróbáltam, de szerintem ez a kettő üti meg a mércét, viszont ezek tényleg jók: a pávás olló picit hegyesebb ugyan, mint a gólyás, de mindkettő nagyon jól vág és igazán mutatósak. A legnagyobb olló a választékban a 11 cm-es vintage olló. Ez egy design olló, tehát első sorban a fonalak és a textil vágásához ajánlom. Bontani nem célszerű vele, mert ahhoz túl nagy. Viszont akinek kicsit ducibbak az ujjai, annak ez az olló lesz a kegkényelmesebb.

HÁNY HÍMZŐOLLÓM LEGYEN?

Én azt tanácsolnám, hogy legalább 2 hímzőolló legyen otthon: egy a fonál vágásához, egy pedig a bontáshoz. Én javasolnám a 7 cm-es kicsi ollót, illetve mellé egy 9 cm-es változatot. Az anyagunk körbevágásához - ha nem szeretnénk külön ollót, mint pl. a 11 cm-es vintage olló -, akkor az otthon lévő szabó olló vagy általános használatra tervezett kisebb ollók is megfelelnek. Aki úgy dönt, hogy csak egy hímzőollót szeretne beszerezni, annak vagy a BOHIN 9 cm-es "Ezüst szív ollót vagy pedig a DMC Pávás ollóját javasolnám. 

ÉN MILYEN HÍMZŐOLLÓVAL DOLGOZOM?

Bevallom, én mind az ötöt használom és szeretem:

  • a 7 cm-es kicsi olló a bontóollóm,
  • a 9 cm-es közül a DMC pávás a kedvencem :),
  • a hímzés befejeztével, az anyag körbevágásához a 11 cm-es Vintage design ollót használom,
  • fotózáshoz a gólyás ollót részesítem előnyben,
  • viszont a legkényelmesebb számomra a BOHIN "Ezüst szív" ollója!

Szóval imádom mindegyiket, remélem Ti is megtaláljátok a kedvenceteket!
    

Jó hímzést kívánok,
Ági